Jahody v kombinaci se zeleninou vám dodají celou řadu vitaminů a antioxidantů. Každý druh zeleniny a ovoce obsahuje trochu jiné spektrum těchto prospěšných látek, proto čím barevnější váš salát bude, tím lépe.
Trhané krůtí maso s listovým salátem a jahodami
Ovoce nemusí sloužit jen jako dezert nebo sladká snídaně či svačina. Nebojte se ho použít i do slaných jídel, dodá jim zajímavou svěží chuť. Připravit si můžete třeba zeleninový salát s krůtím masem, který se skvěle hodí na lehkou letní večeři.
Pokud máte salát jako hlavní jídlo, nezapomeňte ho doplnit zdrojem bílkovin. V tomto salátu je použité krůtí prso, můžete použít ale i jiný druh masa, vajíčko nebo třeba některou z luštěnin. Krůtí prsa jsou bohatá na kvalitní plnohodnotné bílkoviny a obsahují jen minimum tuku.
Tuk je vhodné do salátu dodat v podobě rostlinného oleje – například olivového, který obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny. K salátu přidejte i kousek celozrnného pečiva, které doplní komplexní sacharidy.
Igredience - 2 porce
krůtí prsa | 400 g |
rukola, polníček, špenát | 140 g |
okurka | 120 g |
jahody | 120 g |
olivový olej | 20 ml |
balzamikový ocet | 10 ml |
bazalka | 10 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
mletý zázvor | 1 g |
Postup
- Krůtí prso omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme sušeným zázvorem.
- Zvolna upečeme (na 120–130 stupňů) cca 40–60 minut, dle velikosti masa.
- Necháme lehce vychladnout a natrháme vidličkou.
- Na dresink vyšleháme olivový olej s čekankovým sirupem, octem, solí a pepřem, přidáme i pokrájenou bazalku.
- Do takto připraveného dresinku přidáme salát, na kousky nakrájenou okurku a na větší kousky nakrájené jahody, vše opatrně promícháme.
- Na salát dáme kousky natrhaných krůtích prsou a posypeme nasekanou bazalkou.
- Podáváme s kouskem celozrnného pečiva.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 377 | 103 | 753 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 49 | 13,4 | 98 | - |
sacharidy | g | 8,6 | 1,6 | 17 | - |
z toho cukry | g | 6 | 1,6 | 12 | - |
tuky | g | 14 | 4 | 28 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 0,7 | 4,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6,5 | 1,8 | 13 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 1,3 | 0,4 | 2,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,8 | 0,2 | 1,6 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).