Recepty 3. 6. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Trhané krůtí maso s listovým salátem a jahodami

Ovoce nemusí sloužit jen jako dezert nebo sladká snídaně či svačina. Nebojte se ho použít i do slaných jídel, dodá jim zajímavou svěží chuť. Připravit si můžete třeba zeleninový salát s krůtím masem, který se skvěle hodí na lehkou letní večeři.

Salát s krůtím masem a jahodami - foto: Karolína Alexiová

Jahody v kombinaci se zeleninou vám dodají celou řadu vitaminů a antioxidantů. Každý druh zeleniny a ovoce obsahuje trochu jiné spektrum těchto prospěšných látek, proto čím barevnější váš salát bude, tím lépe.

Pokud máte salát jako hlavní jídlo, nezapomeňte ho doplnit zdrojem bílkovin. V tomto salátu je použité krůtí prso, můžete použít ale i jiný druh masa, vajíčko nebo třeba některou z luštěnin. Krůtí prsa jsou bohatá na kvalitní plnohodnotné bílkoviny a obsahují jen minimum tuku.

Tuk je vhodné do salátu dodat v podobě rostlinného oleje – například olivového, který obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny. K salátu přidejte i kousek celozrnného pečiva, které doplní komplexní sacharidy.

Igredience - 2 porce

krůtí prsa  400 g
rukola, polníček, špenát  140 g
okurka  120 g
jahody  120 g
olivový olej  20 ml
balzamikový ocet  10 ml
bazalka  10 g
sůl  2 g
pepř 1 g
mletý zázvor 1 g

Postup 

  1. Krůtí prso omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme sušeným zázvorem.
  2. Zvolna upečeme (na 120–130 stupňů) cca 40–60 minut, dle velikosti masa.
  3. Necháme lehce vychladnout a natrháme vidličkou.
  4. Na dresink vyšleháme olivový olej s čekankovým sirupem, octem, solí a pepřem, přidáme i pokrájenou bazalku.
  5. Do takto připraveného dresinku přidáme salát, na kousky nakrájenou okurku a na větší kousky nakrájené jahody, vše opatrně promícháme.
  6. Na salát dáme kousky natrhaných krůtích prsou a posypeme nasekanou bazalkou.
  7. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva.  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  377  103  753 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  49  13,4  98 -
sacharidy g  8,6  1,6  17 -
z toho cukry g  6  1,6  12 -
tuky g  14  4  28 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4  0,7  4,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6,5  1,8  13 ≥ 1,4/100 g
sůl g  1,3  0,4  2,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0,8  0,2  1,6 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).



Mohlo by vás také zajímat: