Recepty 4. 9. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Tvarohové lívance s hruškovým pyré

Zapomeňte na nudné snídaně a dejte ránu nový impulz s našimi lahodnými tvarohovými lívanečky. Tato jednoduchá a rychlá receptura je ideální volbou, jak rozzářit ráno nejen sobě, ale i celé rodině. Stačí jen základní suroviny, pár minut vašeho času a můžete servírovat skvělou zdravou snídani.

Foto: Lucie Nováková

Hruškové pyré lze plnohodnotně nahradit jablečným, které chutná taktéž skvěle. Záleží na vašich chuťových preferencích a aktuální sezónní dostupnosti.

Hlavní surovinou v této receptuře je odtučněný tvaroh, který má řadu benefitů:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nízký obsah tuku
  • zdroj vitamínu B12
  • výrazný sytící efekt
  • všestranné využití (vhodný do slaných i sladkých pokrmů)

Ingredience: 2 porce (8 placiček)

odtučněný tvaroh 200 g 
hrušky 110 g 
2 menší vejce 100 g 
celozrnná špaldová mouka 60 g 
kypřicí prášek do pečiva 2 g 
řepkový olej 15 ml 

Postup 

  1. tvarohové lívanceHrušky očistíme, zbavíme stopky a tvrdšího středu. Vložíme do mixéru a vytvoříme jemnou konzistenci. Poté dusíme v malém hrnci zhruba 5 minut.
  2. Ve velké míse smícháme tvaroh, vejce, celozrnnou mouku a kypřicí prášek. Umícháme hladké těsto.
  3. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme řepkový olej.
  4. Lžící odebíráme těsto a na pánvi vytvarujeme malé placičky o výšce 0,5 cm, které restujeme z obou stran dozlatova. Přibližně 2,5 minuty z každé strany.
  5. Hotové lívance vyndáme z pánve a potřeme hruškovým pyré.
  6. Servírujeme teplé.

Tip: Z důvodu časové úspory si lze připravit hruškové pyré den předem nebo si rovnou zakoupit kvalitní pyré bez přidaného cukru.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  350 144  700  350-550 kcal/porci
bílkoviny g 24,7  10,2  49,4  -
sacharidy g 30,6  12,6  61,1  -
   z toho cukry g 10,5   4,3 20,9  -
tuky g 13,5   5,6 27  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,4  4,8  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,9 9,8  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 0,76  0,31  1,53  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: