Zapomeňte na těžké a hutné obědy. Raději zvolte svěží pokrm s pořádnou dávkou vitamínů! Naše lahodná variace křupavého celeru a lehce kyselých jablek doplněná šťavnatým krůtím steakem je dokonalým jídlem, které vaše tělo nezatíží, ale příjemně zasytí, povzbudí a v teplých dnech i zchladí. Chytrý způsob, jak doplnit energii a připravit se na odpolední aktivity.
Proč je vhodné zařadit celer do jídelníčku?
- Vitamíny a minerální látky: Celer je zdrojem vitamínu K a draslíku.
- Antioxidační vlastnosti: Obsahuje flavonoidy a antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle, chrání před poškozením buněk a pomáhají snižovat záněty.
- Podpora trávení: Celer a jablko v receptu přispívají k doporučenému dennímu příjmu vlákniny.
- Hydratace: Celer má vysoké množství vody, což ho činí skvělou volbou pro hydrataci těla, zejména v teplých letních dnech.
Věříme, že si vás tento báječný oběd plný svěžích chutí a zdravých ingrediencí získá a krásně doplní váš dosavadní jídelníček. Recept si neukládejte na příště, ale rovnou se pusťte do přípravy, protože je nejen zdravý, ale také velmi jednoduchý a rychlý.
Ingredience: 2 porce
2 plátky krůtích prsou |
300 g |
celer |
300 g |
2 menší jablka |
300 g |
řecký jogurt 0 % tuku |
150 g |
vlašské ořechy |
30 g |
citronová šťáva |
15 ml |
mletá červená paprika |
2 g |
sůl |
3 g |
pepř |
2 g |
řepkový olej |
15 ml |
Postup
- Celer a jablka omyjeme a zbavíme slupek. Poté je nastrouháme na střední hrubost, necháme odkapat přebytečnou šťávu a vložíme do hluboké mísy.
- Přidáme řecký jogurt, vlašské ořechy a citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Veškeré ingredience v míse promícháme. Hotový salát dáme do lednice a necháme odležet.
- Nyní nás čeká příprava krůtího steaku, který lehce naklepeme, osolíme, opepříme a nezapomeneme ani na červenou papriku.
- Poté takto připravené maso vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Opékáme z každé strany přibližně 4-5 minut, dokud není maso zcela propečené.
- Hotové steaky naservírujeme na talíř spolu s připraveným salátkem.
výživové údaje |
na porci |
na 100 g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
2 porce
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
507 |
91 |
1 015 |
400-700 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
48,9 |
8,8 |
97,8 |
- |
sacharidy |
g |
39,8 |
7,1 |
79,6 |
- |
z toho cukry |
g |
21 |
3,8 |
42 |
- |
tuky |
g |
19,2 |
3,4 |
38,4 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
2,4 |
0,4 |
4,7 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
vláknina |
g |
7,1 |
1,3 |
14,1 |
≥ 1,2 g/100 g |
sůl |
g |
2,06 |
0,37 |
4,12 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).