Recepty 28. 8. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Celerovo-jablečný salát s krůtím steakem

Zapomeňte na těžké a hutné obědy. Raději zvolte svěží pokrm s pořádnou dávkou vitamínů! Naše lahodná variace křupavého celeru a lehce kyselých jablek doplněná šťavnatým krůtím steakem je dokonalým jídlem, které vaše tělo nezatíží, ale příjemně zasytí, povzbudí a v teplých dnech i zchladí. Chytrý způsob, jak doplnit energii a připravit se na odpolední aktivity.

Celerovo-jablečný salát s krůtím steakem
Foto: Lucie Nováková

Proč je vhodné zařadit celer do jídelníčku?

  • Vitamíny a minerální látky: Celer je zdrojem vitamínu K a draslíku.
  • Antioxidační vlastnosti: Obsahuje flavonoidy a antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle, chrání před poškozením buněk a pomáhají snižovat záněty.
  • Podpora trávení: Celer a jablko v receptu přispívají k doporučenému dennímu příjmu vlákniny.
  • Hydratace: Celer má vysoké množství vody, což ho činí skvělou volbou pro hydrataci těla, zejména v teplých letních dnech.

Věříme, že si vás tento báječný oběd plný svěžích chutí a zdravých ingrediencí získá a krásně doplní váš dosavadní jídelníček. Recept si neukládejte na příště, ale rovnou se pusťte do přípravy, protože je nejen zdravý, ale také velmi jednoduchý a rychlý.

Ingredience: 2 porce

2 plátky krůtích prsou 300 g 
celer 300 g 
2 menší jablka 300 g 
řecký jogurt 0 % tuku 150 g 
vlašské ořechy 30 g 
citronová šťáva 15 ml 
mletá červená paprika 2 g 
sůl 3 g 
pepř 2 g 
řepkový olej 15 ml 

Postup 

  1. celerovo-jablečný salátCeler a jablka omyjeme a zbavíme slupek. Poté je nastrouháme na střední hrubost, necháme odkapat přebytečnou šťávu a vložíme do hluboké mísy.
  2. Přidáme řecký jogurt, vlašské ořechy a citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Veškeré ingredience v míse promícháme. Hotový salát dáme do lednice a necháme odležet.
  3. Nyní nás čeká příprava krůtího steaku, který lehce naklepeme, osolíme, opepříme a nezapomeneme ani na červenou papriku.
  4. Poté takto připravené maso vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Opékáme z každé strany přibližně 4-5 minut, dokud není maso zcela propečené.
  5. Hotové steaky naservírujeme na talíř spolu s připraveným salátkem.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  507 91  1 015  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  48,9 8,8  97,8  -
sacharidy g  39,8 7,1   79,6 -
   z toho cukry g 21  3,8  42 -
tuky g  19,2 3,4   38,4 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4 0,4  4,7 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,1  1,3   14,1 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,06   0,37 4,12  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: