Recepty 6. 12. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Vánoční tvarohová štola

Už jste někdy pekli vánoční štolu? Pokud ne, pak je nejvyšší čas to vyzkoušet. Její příprava je jednodušší, než si myslíte. Nemluvě o tom, že odpadá i složité pletení, jako je tomu u vánočky. Naší úžasně vláčné tvarohové štole plné oříšků a sušeného ovoce neodoláte.

Foto: Pavla Vomastková

Štola má své tradiční místo na vánoční tabuli našich německých sousedů. Podobně jako naše česká vánočka, má i tento moučník svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Přitom se, na rozdíl od vánočky, nemusí složitě zaplétat, což jistě mnozí ocení.

Štola má celou řadu variant. Setkáte se s kynutou, marcipánovou, máslovou, nebo právě tvarohovou, na níž vám dnes přinášíme recept my. Tvaroh jsme nezvolili náhodou. Štole totiž dodá vláčnost a samozřejmě i zvýší podíl bílkovin a dodá tělu dobře vstřebatelný vápník.

Vánoční štola bývá plná oříšků a kandovaného ovoce. Nejinak je tomu v případě oříšku i v naší verzi štoly. Použili jsme vlašské ořechy a mandle.

  • Jádra vlašských ořechů jsou výborným zdrojem minerální látek, konkrétně hořčíku, mědi, železa, draslíku, vápníku a zinku. Obsahují i zajímavé množství vitamínů skupiny B, ať už B6 nebo kyseliny listové. Cenné jsou i pro zdravé tuky, zastoupené jsou jak omega 6, tak omega 3 mastné kyseliny. Do receptu jsme přidali i mandle, které jsou mimo jiné zdrojem vitamínu E ceněného pro své antioxidační účinky.
  • Kandované ovoce jsme vyměnili za ovoce sušené, a to konkrétně za sušené švestky, které štole dodají nejen příjemnou sladkost, ale obohatí i naše zdraví. Jsou dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro udržení normální hladiny krevního tlaku. Obsahují také vlákninu, včetně rozpustné, která zajistí pocit sytosti a také prospívají našim střevům. Pokud dáváte přednost jinému druhu sušeného ovoce, můžete ho pochopitelně použít.

Jako sladidlo jsme tentokrát zvolili xylitol, který má o 40 % méně energie oproti klasickému bílému cukru a neovlivňuje hladinu krevního cukru. Jedná se o prebiotikum, tedy vhodnou potravu pro střevní bakterie. Nicméně u citlivých jedinců může mít ve větším množství projímavé účinky, proto jeho použití případně zvažte.

Tradiční štola se obvykle peče několik týdnů před Vánocemi. Po upečení se pak zabalí do alobalu a nechá uležet až do Štědrého dne. Nicméně podle naší zkušenosti to není vůbec potřeba. Štola v této podobě chutná skvěle i čerstvá.

Ingredience: 40 porcí

Na těsto:  
jemný tvaroh v kostce 250 g 
rostlinný tuk (hera) 150 g 
hladká špaldová mouka 400 g 
celozrnná špaldová mouka 150 g 
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 12 g 
xylitol 100 g 
vejce 2 ks 
½ lžičky citronové kůra 3 g 

½ lžičky mleté vanilky

3 g 
vlašské ořechy 25 g 
mandle 25 g 
sušené švestky 50 g 
tuzemák  40 ml 
sůl  1 g 
Na potření:  
máslo 20 g 
moučkový cukr 40 g 

Postup 

  1. těsto na tvarohovou štoluTvaroh, tuk a vejce si vyndáme dostatečně předem z lednice, aby měly všechny suroviny stejnou pokojovou teplotu.
  2. Sušené ovoce si namočíme na 2 hodiny do rumu, ořechy a mandle do vody.
  3. Máslo vyšleháme s vejci a xylitolem do pěny. Poté zašleháme tvaroh.
  4. Sušené ovoce vyjmeme z rumu a nakrájíme na menší kousky. Spolu s rumem vmícháme do těsta.
  5. Ořechy a mandle scedíme, osušíme, pokrájíme nahrubo a také vmícháme do těsta.
  6. Odvážíme si mouky a promícháme je s kypřicím práškem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Vsypeme k těstu a vymícháme (ručně nebo hnětacím hákem v robotu) hladké nelepivé těsto.
  7. Na pomoučněném vále rozválíme (nebo rukama vytvarujeme) asi 3 cm vysoký obdélník a přehneme ho do dvou třetin do tvaru štoly. Těsto můžeme také rozdělit na dvě stejně velké části a stejným způsobem udělat dvě menší štoly.
  8. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50-60 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Pokud pečeme dvě menší štoly, doba pečení se zkrátí na 25-30 minut.
  9. Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 105   316 4 220  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,3  9,8   131  -
sacharidy g  13,3 39,9   532 -
   z toho cukry g  2,5 7,4   99,4 -
tuky g 4,4  13,3   178 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,7  5,2  69  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  0,8 2,5  33  -
sůl g 0,09  0,28  3,69  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: