Štola má své tradiční místo na vánoční tabuli našich německých sousedů. Podobně jako naše česká vánočka, má i tento moučník svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Přitom se, na rozdíl od vánočky, nemusí složitě zaplétat, což jistě mnozí ocení.
Vánoční tvarohová štola
Už jste někdy pekli vánoční štolu? Pokud ne, pak je nejvyšší čas to vyzkoušet. Její příprava je jednodušší, než si myslíte. Nemluvě o tom, že odpadá i složité pletení, jako je tomu u vánočky. Naší úžasně vláčné tvarohové štole plné oříšků a sušeného ovoce neodoláte.
Štola má celou řadu variant. Setkáte se s kynutou, marcipánovou, máslovou, nebo právě tvarohovou, na níž vám dnes přinášíme recept my. Tvaroh jsme nezvolili náhodou. Štole totiž dodá vláčnost a samozřejmě i zvýší podíl bílkovin a dodá tělu dobře vstřebatelný vápník.
Vánoční štola bývá plná oříšků a kandovaného ovoce. Nejinak je tomu v případě oříšku i v naší verzi štoly. Použili jsme vlašské ořechy a mandle.
- Jádra vlašských ořechů jsou výborným zdrojem minerální látek, konkrétně hořčíku, mědi, železa, draslíku, vápníku a zinku. Obsahují i zajímavé množství vitamínů skupiny B, ať už B6 nebo kyseliny listové. Cenné jsou i pro zdravé tuky, zastoupené jsou jak omega 6, tak omega 3 mastné kyseliny. Do receptu jsme přidali i mandle, které jsou mimo jiné zdrojem vitamínu E ceněného pro své antioxidační účinky.
- Kandované ovoce jsme vyměnili za ovoce sušené, a to konkrétně za sušené švestky, které štole dodají nejen příjemnou sladkost, ale obohatí i naše zdraví. Jsou dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro udržení normální hladiny krevního tlaku. Obsahují také vlákninu, včetně rozpustné, která zajistí pocit sytosti a také prospívají našim střevům. Pokud dáváte přednost jinému druhu sušeného ovoce, můžete ho pochopitelně použít.
Jako sladidlo jsme tentokrát zvolili xylitol, který má o 40 % méně energie oproti klasickému bílému cukru a neovlivňuje hladinu krevního cukru. Jedná se o prebiotikum, tedy vhodnou potravu pro střevní bakterie. Nicméně u citlivých jedinců může mít ve větším množství projímavé účinky, proto jeho použití případně zvažte.
Tradiční štola se obvykle peče několik týdnů před Vánocemi. Po upečení se pak zabalí do alobalu a nechá uležet až do Štědrého dne. Nicméně podle naší zkušenosti to není vůbec potřeba. Štola v této podobě chutná skvěle i čerstvá.
Ingredience: 40 porcí
Na těsto: | |
jemný tvaroh v kostce | 250 g |
rostlinný tuk (hera) | 150 g |
hladká špaldová mouka | 400 g |
celozrnná špaldová mouka | 150 g |
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů | 12 g |
xylitol | 100 g |
vejce | 2 ks |
½ lžičky citronové kůra | 3 g |
½ lžičky mleté vanilky |
3 g |
vlašské ořechy | 25 g |
mandle | 25 g |
sušené švestky | 50 g |
tuzemák | 40 ml |
sůl | 1 g |
Na potření: | |
máslo | 20 g |
moučkový cukr | 40 g |
Postup
- Tvaroh, tuk a vejce si vyndáme dostatečně předem z lednice, aby měly všechny suroviny stejnou pokojovou teplotu.
- Sušené ovoce si namočíme na 2 hodiny do rumu, ořechy a mandle do vody.
- Máslo vyšleháme s vejci a xylitolem do pěny. Poté zašleháme tvaroh.
- Sušené ovoce vyjmeme z rumu a nakrájíme na menší kousky. Spolu s rumem vmícháme do těsta.
- Ořechy a mandle scedíme, osušíme, pokrájíme nahrubo a také vmícháme do těsta.
- Odvážíme si mouky a promícháme je s kypřicím práškem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Vsypeme k těstu a vymícháme (ručně nebo hnětacím hákem v robotu) hladké nelepivé těsto.
- Na pomoučněném vále rozválíme (nebo rukama vytvarujeme) asi 3 cm vysoký obdélník a přehneme ho do dvou třetin do tvaru štoly. Těsto můžeme také rozdělit na dvě stejně velké části a stejným způsobem udělat dvě menší štoly.
- Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50-60 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Pokud pečeme dvě menší štoly, doba pečení se zkrátí na 25-30 minut.
- Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
40 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 316 | 4 220 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,3 | 9,8 | 131 | - |
sacharidy | g | 13,3 | 39,9 | 532 | - |
z toho cukry | g | 2,5 | 7,4 | 99,4 | - |
tuky | g | 4,4 | 13,3 | 178 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 5,2 | 69 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 0,8 | 2,5 | 33 | - |
sůl | g | 0,09 | 0,28 | 3,69 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).