Recepty 1. 12. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Tvarohová vánočka s mandlemi

Vánočka je klasika, která nesmí na Vánoce chybět. Zkuste si ji letos připravit v odlehčené verzi. Celozrnná mouka ji obohatí o vlákninu a mandle o zdravé tuky!

Foto: Karolína Alexiová

Stačí upravit pár ingrediencí a výsledek bude nutričně bohatší a chuťově stejně vynikající.

  • Část klasické mouky nahraďte moukou celozrnnou (například špaldovou), která vánočku obohatí o vlákninu. Místo másla nebo ztuženého tuku použijte řepkový olej, který je oproti máslu bohatý na nenasycené mastné kyseliny včetně omega-3. Další vhodný tuk vánočce dodají i mandle.
  • Do těsta přidejte tvaroh, který navýší obsah bílkovin, díky tvarohu bude vánočka také krásně vláčná a nebude potřeba přidávat tolik tuku.

Ingredience 30 porcí

špaldová celozrnná mouka 300 g
hladká pšeničná mouka  200 g
tvaroh měkký 0,5%  250 g
vejce 3 ks 150 g
řepkový olej  60 ml
cukr  50 g
mandle  50 g
rozinky  40 g
sušené droždí  7 g
sůl  1 g
vanilka, muškátový květ 1 g

Postup

  1. Rozinky si předem namočíme do vody nebo rumu.
  2. Mouku (oba druhy) smícháme se sušeným droždím, přidáme i špetku soli a dle chuti přidáme vanilku, muškátový květ nebo citronovou kůru, záleží, co máme rádi.
  3. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme tvaroh a olej.
  4. Postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím a vypracujeme těsto. Nejlépe to jde robotem, ale můžeme těsto vypracovat i ručně.
  5. Na závěr přidáme i nasekané mandle (cca 2 třetiny z uvedeného množství a zbytek si necháme na posypání) a rozinky.
  6. Těsto necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
  7. Z těsta vytvarujeme vánočku nebo mazanec, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi.
  8. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30-40 minut dle velikosti.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 176 296 3521 110 kcal/porci
bílkoviny g 6,6 11 132 -
sacharidy g 23 38 452 -
   z toho cukry g 5 9 103 -
tuky g 6,3 10,7 127 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,7 1,2 14,6 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,7 3 35 -
sůl g 0,1 0,2 2,4 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g 3 5 60 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack). Recept je certifikovaný na 30 porcí - tj. zdravá velikost porce je opravdu malá. 



Mohlo by vás také zajímat: