Vitamín E je souhrnné označení pro 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly. Co mají tyto látky společné, je to, že jsou rozpustné v tucích a že se vstřebávají v tenkém střevě. Zajímavostí je, že naše tělo dokáže pracovat pouze s jednou z nich. Ostatní játra odstraní a z našeho těla vyloučí.
Vitamínová abeceda: Vitamín E – denní dávku zajistí 50 g mandlí
Ve vitamínové abecedě Vím, co jím nesmí chybět vitamín E – štít, který nás díky antioxidačním účinkům chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí. Protože jeho denní příjem běžně pokryjeme díky rostlinným olejům a zelenině, jeho nedostatek se objevuje výjimečně a souvisí zpravidla s vybranými nemocemi.
Jaké jsou účinky vitamínu E
Obecně můžeme roli vitamínu E rozdělit do tří oblastí. Se zvyšujícím se okolním znečištěním a mírou stresu je přitom stále důležitější jeho schopnost bojovat proti volným radikálům.
- Antioxidační účinky - vitamín E se spolupodílí na oxidačních dějích a zabraňuje oxidaci nasycených mastných kyselin v buněčných membránách. Právě svou schopností snížit míru oxidačních změn v souvislosti s LDL-cholesterolem může zmírnit riziko srdečně-cévních onemocnění a chránit naše tělo před nepříznivými vnějšími vlivy.
- Imunomodulační účinky - vitamín E podporuje tvorbu protilátek a pomáhá tak zvyšovat naši imunitu.
- Protisrážlivé účinky - vitamín E snižuje srážlivost krve a může pomoci rozpouštět krevní sraženiny.
V čem je nejvíce vitamínu E
Vitamín E najdete převážně v rostlinných zdrojích. Pokud ho chcete mít dostatek, neměly by na vašem talíři chybět:
- rostlinné oleje
- obilné klíčky
- mandle, lískové ořechy
- slunečnicová semena
- špenát, kapusta, kopřivy
- avokádo
- chřest
Denně je vhodné v dospělosti přijmout 12 až 14 mg vitamínu E (u kojících žen 17 mg). Pokud tedy máte rádi mandle nebo ořechy, „naordinujte“ si jich 50 g denně a dostatek vitamínu E budete mít zajištěný.
„Protože patří mezi ve vodě nerozpustné vitamíny, nedochází v průběhu vaření k jeho vyluhování. Může být ale zničen při smažení. K němu se rozhodně extrapanenské oleje nehodí. Když na olivovém oleji osmažíme řízek v domnění, že jsme použili zdraví prospěšný olej, po vitamínu E tam zbude stopa,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.
Vitamín E a doplňky stravy
Vzhledem k tomu, že dostatek vitamínu E zpravidla získáme z jídelníčku, potřeba užívat ho ve formě doplňků stravy je nízká. Navíc, i když doporučená dávka vitaminu E ve stravě je 12 až 14 mg/den, některé doplňky stravy obsahují vyšší denní dávky. Vzhledem k tomu, že vitamín E je rozpustný v tucích a při jeho nadbytku se mohou objevit zažívací potíže a snížená krevní srážlivost, přednost je lepší dávat přírodním zdrojům. U těch žádné riziko nehrozí.
Jak se projevuje nedostatek vitamínu E?
Pokud dodržujete zásady zdravého jídelníčku a nepotýkáte se s žádnými závažným chronickým onemocněním, je pravděpodobné, že vitamínu E máte dostatek. Ve vyspělých zemích nepatří mezi příčiny deficitu nevhodný jídelníček, ale
- předčasný porod (nedostatek vitamínu E u novorozenců)
- poruchy metabolismu tuků a jejich vstřebáván
- cystická fibróza
- syndrom krátkého střeva
- Crohnova choroba
- další chronická onemocnění
Nedostatek vitamínu E může vést k postupně se zhoršujícím neurologickým onemocněním (např. neuropatie) a anémii a dochází k němu u lidí trpících výše uvedenými zdravotními komplikacemi.
Nedělejte si vrásky
Antioxidační účinky vitamínu E mají mnoho různých podob. Ženy ocení mimo jiné vliv na pleť. Konkrétně se jedná o ochranu pokožky před spálením sluncem a rozpadem kolagenu, zjemnění vrásek i zmírnění pigmentace pokožky. Vitamín E může být také vhodný jako součást léčby popálenin, jizev a ostatních ran.
Přečtěte si také o tom, jak uchovávat potraviny bohaté na vitamín E tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení.