V receptu jsou použita kuřecí stehna, můžete ale místo nich použít i méně tučná prsa, v tom případě buďte ale při pečení ještě opatrnější, abyste maso nevysušili.
Indické kuře pečené na zelenině s bulgurem
Už jste zkoušeli pomalé pečení za nižší teploty? Pokud ne, je nejvyšší čas to vyzkoušet! Připravte si tohle skvělé indické kuře, díky dlouhému pomalému pečení se maso bude krásně rozpadat a všechny chutě se skvěle propojí.

K masu přidejte i libovolnou zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici, v našem receptu je použitá dýně a lilek, využít můžete ale i brokolici, mrkev a další druhy zeleniny.
Nevynechávejte ale cibuli, česnek a zázvor – nejenže zvýrazní chuť, ale dodají i celou řadu prospěšných látek posilujících imunitu.
S indickým kořením nešetřete, dodá celému jídlu skvělou orientální chuť.
Volte ideálně celozrnnou přílohu, např. bulgur, který je bohatý na vlákninu.
Ingredience: 5 porcí
kuřecí stehenní řízky bez kůže | 600 g |
rajčatové pyré | 400 g |
dýně hokkaido | 200 g |
lilek | 200 g |
cibule | 100 g |
čerstvý zázvor | 20 g |
česnek | 15 g |
smetana na vaření 12 % tuku | 80 ml |
sůl | 1,5 g |
garam masala | 0,6 g |
římský kmín | 0,6 g |
kurkuma | 0,6 g |
chilli | 0,6 g |
bulgur (v suchém stavu) | 300 g |
sůl | 1 g |
Postup
- Kuřecí stehenní řízky překrojíme na menší kusy, osolíme a ochutíme kořením garam masala.
- Dýni a lilek očistíme a nakrájíme na kostky (dýni hokkaido nemusíme loupat). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Zázvor a česnek nastrouháme najemno.
- Vše dáme do pekáčku, přidáme koření, osolíme, zalijeme rajčatovým pyré a trochou smetany a promícháme. Pečeme zakryté na 160 stupňů 2-3 hodiny dle velikosti masa a zeleniny, vše musí být upečené doměkka.
- Bulgur si uvaříme v mírně osolené vodě (nebo vývaru) doměkka a podáváme s hotovou směsí masa a zeleniny.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 405 | 94 | 2 026 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 33,2 | 7,7 | 166 | - |
sacharidy | g | 46,1 | 10,7 | 231 | - |
z toho cukry | g | 6,4 | 1,5 | 32,1 | - |
tuky | g | 8,1 | 1,9 | 40,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 0,6 | 13,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 13,3 | 3,1 | 66,6 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,16 | 0,27 | 5,79 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).