Ukázky 10. 11. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Indické kuře pečené na zelenině s bulgurem

Už jste zkoušeli pomalé pečení za nižší teploty? Pokud ne, je nejvyšší čas to vyzkoušet! Připravte si tohle skvělé indické kuře, díky dlouhému pomalému pečení se maso bude krásně rozpadat a všechny chutě se skvěle propojí.

Foto: Lucie Nováková

V receptu jsou použita kuřecí stehna, můžete ale místo nich použít i méně tučná prsa, v tom případě buďte ale při pečení ještě opatrnější, abyste maso nevysušili.

K masu přidejte i libovolnou zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici, v našem receptu je použitá dýně a lilek, využít můžete ale i brokolici, mrkev a další druhy zeleniny.

Nevynechávejte ale cibuli, česnek a zázvor – nejenže zvýrazní chuť, ale dodají i celou řadu prospěšných látek posilujících imunitu.

S indickým kořením nešetřete, dodá celému jídlu skvělou orientální chuť.

Volte ideálně celozrnnou přílohu, např. bulgur, který je bohatý na vlákninu.

Ingredience: 5 porcí

kuřecí stehenní řízky bez kůže 600 g 
rajčatové pyré 400 g 
dýně hokkaido 200 g 
lilek 200 g 
cibule 100 g 
čerstvý zázvor 20 g 
česnek 15 g 
smetana na vaření 12 % tuku 80 ml 
sůl 1,5 g 
garam masala 0,6 g 
římský kmín 0,6 g 
kurkuma 0,6 g 
chilli 0,6 g 
bulgur (v suchém stavu) 300 g 
sůl 1 g 

Postup 

  1. Kuřecí stehenní řízky překrojíme na menší kusy, osolíme a ochutíme kořením garam masala.
  2. Dýni a lilek očistíme a nakrájíme na kostky (dýni hokkaido nemusíme loupat). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Zázvor a česnek nastrouháme najemno.
  3. Vše dáme do pekáčku, přidáme koření, osolíme, zalijeme rajčatovým pyré a trochou smetany a promícháme. Pečeme zakryté na 160 stupňů 2-3 hodiny dle velikosti masa a zeleniny, vše musí být upečené doměkka.
  4. Bulgur si uvaříme v mírně osolené vodě (nebo vývaru) doměkka a podáváme s hotovou směsí masa a zeleniny.

příprava receptu  příprava receptu  hotový recept

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 405  94  2 026  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  33,2 7,7   166 -
sacharidy g  46,1 10,7  231  -
   z toho cukry g  6,4 1,5  32,1  -
tuky g  8,1 1,9  40,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,7 0,6   13,6 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  13,3 3,1   66,6 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,16 0,27   5,79 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: