O dětech 27. 6. 2024 |  Bc. Martina Drtinová Bc. Martina Drtinová

Odměna za vysvědčení: Sladkosti, fast food nebo radši zážitek?

Konec školního roku je pro děti (i rodiče) důvodem k oslavě. Vysvědčení, které odráží jejich celoroční snahu a úsilí, si zaslouží odměnu. Tou bývají často sladkosti, nebo třeba společný oběd či večeře v dětmi oblíbených fast foodech či pizzeriích. Jak to máte s odměnami za vysvědčení u vás v rodině?

Stock photos: Miljan Zivkovic/Shutterstock.com

Sladké odměny

Sladkosti jsou snadno dostupné a pro děti velmi lákavé. Cukrovinky, zmrzlina nebo čokoláda jsou oblíbené odměny, které ale upřímně pro zdraví našich dětí nejsou tím nejlepším. Nadměrná konzumace cukru může vést k obezitě, zubním kazům a dalším zdravotním problémům. Navíc může ovlivnit i náladu a chování dětí, což je zvláště důležité v období prázdnin, kdy by měly být plné energie a dobré nálady.

Oblíbený fast food a pizza

fast foodVelkým lákadlem jsou pro děti i fast food a pizza. Jednoduše dostupné, chutné a často spojované s příjemnými zážitky. Nicméně, podobně jako sladkosti, i tyto potraviny mohou mít své nevýhody, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Dopřát nebo ne?

Je tedy vhodné dětem povolit sladkosti, fast food nebo pizzu jako odměnu? Pravdou je, že jednorázová konzumace takových jídel nezpůsobí dlouhodobé škody, pokud se jedná spíše o výjimku a ne pravidlo. Klíčové je najít rovnováhu a zajistit, aby takováto strava nebyla běžnou součástí jídelníčku, ale jednalo se opravdu jen o občasnou odměnu.

Jak na to rozumně

Pokud se rozhodnete pro fast food nebo pizzu, vybírejte kvalitní restaurace, které nabízejí zdravější možnosti. Například pizza s tenkým těstem, větším množstvím zeleniny a menším množstvím sýra je lepší volbou než klasická tučná verze. Jděte tam, kde mají poctivé burgery z kvalitního masa, pečené hranolky místo smažených a podobně.

Anebo zkuste dětem připravit domácí verzi oblíbeného jídla. Domácí pizza nebo burgery mohou být chutné a zároveň zdravější, protože máte kontrolu nad použitými surovinami. Jako sladkost můžete dětem připravit také domácí ovocné nanuky, limonády, smoothie nebo pudinkový dezert. Upečte jim zdravé muffiny, skvělé mrkvánky nebo sušenky s menším množstvím cukru a větším množstvím vlákniny. Použijte celozrnnou mouku, ovesné vločky a přidejte ořechy nebo sušené ovoce.

Zážitkové odměny

Kromě pochutin můžete dětem nabídnout i zážitkové odměny, které budou mít dlouhodobý pozitivní dopad.

  • žena s dcerou v aquaparkuSpolečný výlet: Naplánujte rodinný výlet do přírody, návštěvu zoologické zahrady, aquaparku nebo jiného zábavního parku. Jděte do kina nebo na sportovní zápas. Společně strávený čas a nové zážitky jsou k nezaplacení.
  • Kreativní dárky: Podpořte zájmy a koníčky svých dětí. Koupě nového sportovního vybavení, knihy nebo stavebnice může být skvělou odměnou.
  • Sportovní aktivity: Přihlaste děti na letní sportovní tábor, lekce plavání, jízdu na kole, inline bruslení nebo jiný sport, který je baví. Aktivní pohyb podporuje fyzické i psychické zdraví.
  • Kombinace jídla s aktivitou: Spojte konzumaci výše zmíněných jídel s nějakou fyzickou aktivitou. Například, pokud děti chtějí jít na pizzu, naplánujte výlet na kole nebo procházku před nebo po jídle. To pomůže vyvážit kalorický příjem a podpoří zdravý životní styl.

Odměny za vysvědčení jsou skvělým způsobem, jak ocenit úsilí dětí. Oblíbená pizza, dortík nebo fast food mohou být pro jednou výjimkou, ale měly by být konzumovány s rozvahou a v kombinaci s dalšími zdravými návyky. Rovnováha je klíčová a existuje mnoho způsobů, jak dětem udělat radost, aniž by to mělo negativní dopad na jejich zdraví. Dopřejme dětem radost z úspěchu, ale současně je učme, že zdravý životní styl by měl být důležitou součástí jejich života.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: