O výživě 26. 8. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Už jste někdy jedli květ?

Asi odpovíte, že ne, viďte? Ale věřte, že většina z vás už nějakou tu „kytku“ na talíři měla a vůbec to není nějaká vzácnost nebo nový dietní trend. Běžně na talíři, už jako děti ve školní jídelně, jsme se určitě už všichni setkali s květákem, brokolicí nebo růžičkovou kapustou. Ano, i to jsou totiž květy.

Stock photos: Wiktory/Shutterstock.com

Proč květy jíst

Květy se často používají ve fytoterapii – léčbě pomocí rostlin, bylinkářství. A mnozí jejich účinky na sobě pociťují, mají je vyzkoušené a raději sáhnout po bylinkovém čaji, než po tabletkách. Květů využívají i systémy Bachovy květové terapie a Australské květy a i s nimi mají někteří velmi dobré zkušenosti. Takže proč by neobsahovaly nutričně zajímavé látky?

Bílkovin, sacharidů ani tuků v jedlých květech nehledejte, za to mikronutrientů a dalších fytochemikálií mají spoustu. Obsahují především látky s antioxidační a protinádorovou aktivitou, jako jsou fenoly, flavonoidy (myricetin, luteolin, kvercetin, kempferol a další), karotenoidy či vitamín C. Toho bylo například ve 100 g květů violky vonné nalezeno množství odpovídající téměř celé doporučené denní dávce (ovšem ano, 100 g květů violky asi většinou denně nesníme, ale i tak stojí za to).

Květy jako koření

Kromě čajů nejčastěji používáme některé květy jako koření. Už v názvu ho má muškátový květ, známý je také šafrán, což už jsou jenom části květů. Nejčastěji používaným květem, resp. poupaty, jako koření je ovšem hřebíček.

Květy jako ozdoba

lichořeřišniceStále častěji můžete v prodejnách sušených plodů sehnat i balíčky sušených květů. Dají se ale používat a jíst i čerstvé. Lidé žijící ve velkém souladu s přírodou často jen tak při procházce si tu a tam zobnou květ sedmikrásky. Zkoušeli jste to také? Chutná trochu jako strouhaná mrkev. Nemusíte je ale jíst jen venku. Můžete si hrst natrhat a ozdobit jimi třeba jahodový cheesecake.

Na vitamín C bohatá violka vonná je častou součástí nejen dortových ozdob, ale také zeleninových nebo luštěninových salátů. Vložit si je můžete i do obložených baget nebo jiného pečiva.

Použití levandulových květů nemusíte omezit jen na domácí limonády, v nichž květy nekonzumujete, ale mohou být součástí těsta na různé chlebíčky, sušenky i vánoční cukroví.

Zdobit saláty můžete také květy aksamitníku (neboli afrikánu) a lichořeřišnice. Samotné rostliny mnohým nevoní, ale celkovému pokrmu dodají velmi originální ráz. Svému tělo prospějete značnou dávkou antioxidačních flavonoidů.

Květy jako základní surovina

Květákový mozeček nebo smažený květák tentokrát vynecháme, stejně jaké růžičkovou kapustu v rizotu či polévce, nebo zapékanou brokolici. Ale co takhle místo papriky naplnit květ cukety? Použít můžete směs stejnou jako pro papriky nebo zelné listy, ale také třeba vegetariánskou sýrovou (recept najdete na konci článku).

bezový květV květnu také můžete vyzkoušet lehké, ovšem příjemně aromatické řízky z květů bezu černého. Jedinou podmínkou je jen posbírat dostatek květů, dobře je omýt a vykrájet nebo odstříhat tvrdé části květenství, které mohou celkový příjemný dojem kazit.

Chutným květem, který můžete při procházce kolem suché meze potkat, je také málo známá pupava bezlodyžná. Kromě silic a tříslovin obsahuje také velké množství vlákniny inulínu a jíst se dá čerstvá oloupaná rovnou na mezi, nebo usušit a používat ji potom na doplnění třeba do nápojů nebo jogurtů.

I když možná patříte mezi konzervativnější strávníky, jedlé květy může vyzkoušet alespoň opatrně třeba v sušenkách. A časem se možná stanou pevnou součástí vašeho jídelníčku.

Recept: Plněné cuketové květy

Ingredience (1 porce):

  • cuketové květy3-5 květů (podle velikosti, mohou být i s již rostoucí cuketkou)
  • 100 g sýru ricotta (nebo žervé)
  • 20-30 g parmezánu
  • 1 vejce
  • trocha limetkové šťávy
  • olivový olej
  • petrželka
  • sůl
  • barevný pepř

Postup: Květy omyjte a vytáhněte z nich blizny a pestíky. Ricottu, strouhaný parmezán, vejce, limetkovou šťávu, sekanou petrželku a pepř rozmixujte, podle potřeby dosolte a dál dochuťte pepřem, limetkovou šťávou a/nebo petrželkou.

Směsí naplňte květy a jejich ústí zamotejte nebo ohněte pod květy, aby směs nevytekla. Opatrně přesuňte na olejem potřený nebo pečicím papírem vyložený pekáč, postříkejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Kopec, K.: Historie a současnost jedlých květů. Výživa a potraviny. 2004/2.
Chmelová, Š., Dadáková, E., Stejskalová, Z.: Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek. Výživa a potraviny. 2024/3.




Mohlo by vás také zajímat: