Variací na zeleninové saláty je nespočet. Nesklouzněte do stereotypu a zkoušejte i méně tradiční varianty. Inspirovat se můžete i cizími kuchyněmi a jídelníček si čas od času zpestřit i exotičtějšími surovinami. Mango salátu kromě svěží chuti dodá i plno vitaminů a antioxidantů. Krevety salát obohatí o cenné bílkoviny a arašídy zase o prospěšné tuky.
Asijský salát s mangem a krevetami
Vyzkoušejte osvěžující salát s asijským nádechem!
Suroviny
salát ledový | 100 g |
okurka | 150 g |
mango | 100 g |
cibule jarní | 20 g |
limetková šťáva | 15 ml |
olej sezamový | 10 ml |
sójová omáčka | 8 ml |
rybí omáčka | 6 ml |
krevety | 80 g |
olej řepkový |
4 ml |
arašídy pražené nesolené | 20 g |
koriandr čerstvý | 15 g |
chilli koření |
1 g |
Postup
Salát, okurku, jarní cibulku a mango omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy a promícháme. Připravíme si dresink – smícháme rybí a sójovou omáčkou, sezamový (nebo řepkový) olej, šťávu z limetky a chilli. Dresink vmícháme do salátu a přidáme pokrájený čerstvý koriandr.
Krevety opečeme krátce na pánvi na troše řepkového oleje a přidáme na salát. Před podáváním posypeme arašídy (můžeme předem lehce opražit na pánvi) a dle chuti můžeme přidat i čerstvou chilli papričku.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 476,4 | 90,1 | 476,4 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,9 | 4,7 | 24,9 | - |
sacharidy | g | 29 | 5,5 | 29 | - |
z toho cukry | g | 18,8 | 3,6 | 18,8 | - |
tuky | g | 26,5 | 5 | 26,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,8 | 0,7 | 3,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,7 | 1,5 | 7,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,7 | 0,3 | 1,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,2 | 0 | 0,2 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).