Proč fazole jíst? „Fazole se vyznačují relativně vysokým obsahem bílkovin a tím, že mají nízký podíl tuku. Navíc stejně jako ostatní luštěniny neobsahují cholesterol,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Fazole je třeba si cenit i pro vysoký obsah vlákniny. Působí proti žaludečním a střevním potížím, zkvalitňuje vyměšování a snižuje riziko zejména rakoviny tlustého střeva.
Bramborový salát s fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou
Vyzkoušejte netradiční recept na bramborový salát s červenými fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou. Brambory, fazole, rajčata i čekanka mají pozitivní vliv na naše zdraví. Výborně zasytí a zpestří náš obvyklý jídelníček.
- Tip: Fazole je vhodné stejně jako ostatní luštěniny před tepelnou úpravou namočit, pak vodu slít a dále vařit v čisté.
Suroviny
vařené červené fazole | 180 g |
salátové brambory | 600 g |
6 sušených rajčat v oleji | 100 g |
červená čekanka | 50 g |
cibule | 50 g |
Tatarská omáčka Hellmann´s | 60 g |
hořčice Hellmann´s | 10 g |
cukr | 5 g |
ocet | 15 g |
pepř | 1 g |
Postup
Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky, cibuli najemno, fazole, nakrájená sušená rajčata a natrhané kousky čekanky. V misce smícháme tatarskou omáčku, hořčici, ocet, sůl, cukr, pepř a tento dresink přidáme do mísy s bramborami. Dobře promícháme a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 387,9 | 108,7 | 1 163,8 | max 550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 11 | 3,1 | 33 | - |
sacharidy | g | 55,7 | 15,6 | 167,1 | - |
z toho cukry | g | 6,4 | 1,8 | 19,3 | - |
tuky | g | 14,9 | 4,2 | 44,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,5 | 0,4 | 4,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0,1 | 0 | 0,2 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 10,8 | 3 | 32,4 | ≥1.4 g/100 g |
sůl | g | 1,2 | 0,3 | 3,68 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2,8 | 0,8 | 8,5 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).