Recepty 19. 12. 2017 | Vím, co jím a piju

Bramborový salát s fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou

Vyzkoušejte netradiční recept na bramborový salát s červenými fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou. Brambory, fazole, rajčata i čekanka mají pozitivní vliv na naše zdraví. Výborně zasytí a zpestří náš obvyklý jídelníček.

Bramborový salát s fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou

Proč fazole jíst? „Fazole se vyznačují relativně vysokým obsahem bílkovin a tím, že mají nízký podíl tuku. Navíc stejně jako ostatní luštěniny neobsahují cholesterol,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Fazole je třeba si cenit i pro vysoký obsah vlákniny. Působí proti žaludečním a střevním potížím, zkvalitňuje vyměšování a snižuje riziko zejména rakoviny tlustého střeva.

  • Tip:  Fazole je vhodné stejně jako ostatní luštěniny před tepelnou úpravou namočit, pak vodu slít a dále vařit v čisté.

Suroviny

vařené červené fazole   180 g
salátové brambory 600 g
6 sušených rajčat v oleji 100 g
červená čekanka 50 g
cibule    50 g
Tatarská omáčka Hellmann´s  60 g
hořčice Hellmann´s 10 g
cukr 5 g
ocet 15 g
pepř 1 g

Postup

Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky, cibuli najemno, fazole, nakrájená sušená rajčata a natrhané kousky čekanky. V misce smícháme tatarskou omáčku, hořčici, ocet, sůl, cukr, pepř a tento dresink přidáme do mísy s bramborami. Dobře promícháme a podáváme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 387,9 108,7 1 163,8 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 11 3,1 33 -
sacharidy g 55,7 15,6 167,1 -
z toho cukry g 6,4 1,8 19,3 -
tuky g 14,9 4,2 44,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,5 0,4 4,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0,1 0 0,2 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 10,8 3 32,4 ≥1.4 g/100 g
sůl g 1,2 0,3 3,68 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 2,8 0,8 8,5 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).



Mohlo by vás také zajímat: