Recepty 3. 6. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Celozrnné špagety s rajčaty a šunkou

Mnozí lidé se obávají sterilované zeleniny, ale konkrétně u rajčat je tepelná úprava pozitivem, jelikož se se zvyšuje využitelnost silného antioxidantu lykopenu.

Celozrnné špagety s rajčaty a šunkou Foto: Karolína Alexiová
  • Celozrnné špagety jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin. Recepty je velmi jednoduchý a zvládnou jej i větší děti. Namísto šunky můžete použít libové vepřové maso nebo chcete-li vegetariánskou verzi – sójový granulát. 

Ingredience: 4 porce

Rajčata loupaná sterilovaná 400 g
Šunka dušená výběrová 200 g
Cibule   180 g
Olej řepkový  50 ml
Bazalka 10 g
Pepř  1 g
Olivy zelené  100 g
Sýr Eidam 30% 120 g
Těstoviny vařené celozrnné  600 g

Postup

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přidáme rajčata, sušenou bazalku, pepř a podusíme.
  2. Do směsi před podáváním vmícháme nasekané olivy a před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
  3. Celozrnné špagety uvaříme dle návodu.
  4. Servírujeme ihned po uvaření.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 580 140 2 322 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  29,2 7 117 -
sacharidy g  68,6 16,5 274 -
z toho cukry g  7,0 1,7 28 -
tuky g  24,9 6 99,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,1 1,2 20,3 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 12,2
2,9 48,8 ≥ 1,2/100 g
sůl g  3,4 0,8 13,6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: