Recepty 9. 12. 2020 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Moderní vánoční kapr se salátem

Kapr připravený v troubě vás jistě překvapí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Výsledný pokrm vás nezatíží nadbytečným tukem a pokud chcete ještě „lehčí“ verzi, pečte kapra se všemi ingrediencemi (včetně zelené petrželky a másla) lehce podlitého pod pokličkou.

vánoční salát s kaprem zdravěji
Štědrovečerní večeře zdravěji - foto: Karolína Alexiová

Říká se, že co rodina, to originální bramborový salát. Recepty na ten „náš“ se dědí z generace na generaci a příprava toho „pravého“ může zejména u novomanželů zapříčinit první hádku.

Tento recept na bramborový salát vychází z klasického receptu. Je spojený jogurtem a ve výsledku se jedná o lehký salát, který uspokojí i nároky dietářů. Díky velkému množství zeleniny je bohatý na vlákninu a dobře zasytí. Poměrně vysokou sytící schopnost mají i brambory, protože obsahují jak vlákninu, tak na zeleninu i vysoký obsah bílkovin.

Vánoční kapr patří k tradičním pokrmům, kteří si rádi vychutnají i ti, kdo jinak ryby moc „nemusí“. Kapr má jemné maso a je i poměrně bohatý na dobře stravitelné bílkoviny (18 g bílkovin/100 g). Patří mezi ryby s nižším obsahem tuku, který má i výhodné složení. Kapří maso nepostrádá ani zdraví prospěšné n-3 mastné kyseliny a od roku 2012 je k dostání i kapr se zvýšeným obsahem těchto mastných kyselin. 

Suroviny 

brambory vařené 1 kg
mrkev  400 g
celer bulva  200 g
petržel kořen  100 g
jogurt bílý  200 g
olej řepkový  20 ml
hořčice dijonská  10 g
sůl  4 g
okruky sterilované  200 g
cibule 90 g
kapr 1,6 kg
máslo 50 g
citrónová šťáva 100 ml
sůl 5 g
petželová nať 30 g
kmín 3 g

Postup

Salát: Zeleninu oloupejte a uvařte ve vodě s octem, poté nakrájejte na kostičky. Brambory uvařte ve slupce, a ještě horké je oloupejte a následně nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a spařte horkou vodou. Nechte okapat. Z jogurtu, oleje, hořčice vyšlehejte zálivku a promíchejte s bramborami a zeleninou. 

Kapr: Pekáček vymažeme máslem a poklademe porcemi osoleného a okmínovaného kapra. Na kapra dáme ještě 20 g másla, lehce podlijeme vodou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení podléváme výpekem. Když je kapr pečený (zhruba po 30-40 minutách), vyndáme jej z pekáčku a do výpeku dáme zbývající máslo, citrónovou šťávu a necháme projít varem. Nakonec vsypeme petrželovou nať.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  502,7  100,2  4021,5 400 - 700 kcal/100 g
bílkoviny g  40,9  8,2  327 -
sacharidy g  35,8  7,1  286 -
z toho cukry g  5,4  1,1  43,5 -
tuky g  20,2  4  161,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,1  1,2  48,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g  6,3  1,3  50,6 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  2,8  0,6  22,6 ≤ 0,875 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: