Jak na nepečené zdravé dobroty

Základem zdravého nepečeného pohoštění jsou jakákoli semena, ořechy, sušené ovoce a přírodní sladidla (med, melasa, agávový sirup, apod). Dále také například kokos, skořice či kvalitní kakao a hlavně dobrý mixér. Med a sušené ovoce jsou skvělým pojidlem a zdrojem vlákniny, antioxidantů, minerálů a vitamínů. Ořechy a semena zase výbornou hmotou a zdrojem nenasycených mastných kyselin a draslíku, které jsou prospěšné pro naše srdce a cévy. Rozmixováním získáte lepkavou hmotu, kterou navlhčenýma rukama zapracujete do požadovaného tvaru – ideálně malých kuliček, které následně obalíte například v kokosu, skořici, kakau či semínkách. Takto vyrobené cukroví je tedy přirozeně rostlinného původu, bezlepkové a bezlaktózové.

Kuličky různých chutí

Mám vyzkoušené určité kombinace, které k sobě chuťově ladí. Nebojte se však experimentovat a vyzkoušet to, co chutná vám nebo vašim blízkým. Nejraději vytvářím tyto zdravé kuličky - mák, med, rozinky rozmixované a obalené v sezamu. Dále sušené švestky a mandle obalené ve skořici nebo sušené meruňky, kokos, med obalené v kakau. Na recept jsem vybrala mé nejoblíbenější nepečené kuličky, které jsou ze sezamu, medu, kokosu a mandlí.

RECEPT: SEZAMOVÉ KULIČKY

SUROVINY na 30 ks:

sezamová semínka 200g

med tekutý 80g

šťáva s citrónu 10 g

Kokos strouhaný 18 g

Mandle mleté 50g

POSTUP:

Sezamová semínka rozmixujeme na jemnou hmotu a přendáme do mísy. Sezamovou hmotu spojíme s medem a zakápneme citrónovou šťávou. Rukama vše důkladně spojíme a necháme chvíli těsto v lednici odležet. Strouhaný kokos s mletými mandlemi si přesypeme do misky. Z těsta tvarujeme (navlhčenýma rukama) kuličky, obalujeme v kokosu a mandlích. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.

Energetická hodnota 1 ks: 153 kJ, 2,1 g sacharidů, z toho cukry 0,7 g, 1 g bílkovin, 2,8 g tuků a 0,6 g vlákniny

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez