Můžete si připravit i vegetariánskou variantu, pokud maso nahradíte uzeným tofu. Náhradou masa za tofu se mírně sníží obsah bílkovin, proto přidejte na sýru (50 g/porci).
Pečené rizoto se zeleninou
Rizoto je klasika, která neomrzí. Připravené v troubě zajistí, že se jednotlivé chutě propojí a pokrm získá i optimální konzistenci.

Ingredience: 4 porce
| Rýže kulatozrnná natural Bio | 250 g |
| Voda | 500 ml |
| Zeleninový vývar (bujón) | 10 g |
| Maso vepřové pečené | 200 g |
| Hrášek (mražený) | 50 g |
| Mrkev | 100 g |
| Paprika čerstvá | 80 g |
| Paprika mletá čerstvá | 10 g |
| Pepř | 1 g |
| Olej řepkový | 25 ml |
| Sýr Eidam 30% | 120 g |
| Okurky sterilované | 200 g |
Postup
- Zeleninu a maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
- Přidáme papriku, krátce orestujeme, zasypeme propláchnutou rýží a zalijeme vývarem.
- Osolíme, opepříme, promícháme a pod poklicí pečeme 20 minut v troubě.
- Před podáváním posypeme sýrem a podáváme s kyselou okurkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 503 | 130 | 2012 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 30 | 8 | 120 | - |
| sacharidy | g | 54 | 14 | 215 | - |
| z toho cukry | g | 5,8 | 1,5 | 23,2 | - |
| tuky | g | 16,6 | 4,3 | 66,3 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,7 | 1,2 | 19,0 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 5,4 | 1,4 | 22 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 3,2 | 0,8 | 12,6 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Mohlo by vás také zajímat:


PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
