Recepty 14. 4. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Pečené rizoto se zeleninou

Rizoto je klasika, která neomrzí. Připravené v troubě zajistí, že se jednotlivé chutě propojí a pokrm získá i optimální konzistenci.

Rizoto se zeleninou Foto: Karolína Alexiová

Můžete si připravit i vegetariánskou variantu, pokud maso nahradíte uzeným tofu. Náhradou masa za tofu se mírně sníží obsah bílkovin, proto přidejte na sýru (50 g/porci).

Ingredience: 4 porce

Rýže kulatozrnná natural Bio  250 g
Voda 500 ml
Zeleninový vývar (bujón)  10 g
Maso vepřové pečené 200 g
Hrášek (mražený) 50 g
Mrkev  100 g
Paprika čerstvá 80 g
Paprika mletá čerstvá 10 g
Pepř 1 g
Olej řepkový 25 ml
Sýr Eidam 30%  120 g
Okurky sterilované 200 g

Postup

  1. Zeleninu a maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
  2. Přidáme papriku, krátce orestujeme, zasypeme propláchnutou rýží a zalijeme vývarem.
  3. Osolíme, opepříme, promícháme a pod poklicí pečeme 20 minut v troubě.
  4. Před podáváním posypeme sýrem a podáváme s kyselou okurkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 503 130 2012 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  30 8 120 -
sacharidy g  54 14 215 -
z toho cukry g  5,8 1,5 23,2 -
tuky g  16,6 4,3 66,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,7  1,2  19,0 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,4 1,4 22 ≥ 1,2/100 g
sůl g  3,2  0,8  12,6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: