Avokádo v bezlepkové krustě
Základem bezlepkové strouhanky jsou kešu ořechy, kukuřičná strouhanka a především lahůdkové droždí, které dodá strouhance tu správnou příchuť. Sušené lahůdkové droždí je již neaktivní a slouží k dochucování pokrmu. Jeho typická chuť a hlavně vysoký obsah všech důležitých živin – bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek zvýší každému jídlu jeho nutriční hodnotu. Avokádo tak stačí jen vypeckovat, vydlabat dužinu, pokrájet na kousky, obalit ve strouhance a upéct dozlatova. Pro doplnění bílkovin dělám hranolky s česnekovo-bylinkovým dipem z jogurtu, který se k hranolkům výborně hodí.
RECEPT: AVODÁKOVÉ PEČENÉ HRANOLKY
SUROVINY na 1 porci:
Avokádo 200 gOříšky kešu 20 gDroždí 10 gČesnek sušený 5 gSůl 1 gPepř 1 gStrouhanka kukuřičná 15 gCitrónová šťáva 30 gJogurt bílý nízkotučný 200 gČesnek 5 gPetrželová nať 5 gPOSTUP:
Troubu předehřejeme na 200 ° C. Kešu ořechy opražíme na sucho na pánvi a vychladlé rozmixujeme najemno. Pak smícháme s droždím, strouhankou, solí, pepřem a sušeným česnekem. Strouhanku vsypeme do jednoho hlubokého talíře a do druhého vymačkáme šťávu z celého citrónu. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pomocí lžíce vydlabeme celou dužinu, kterou pokrájíme na hranolky. Jednotlivé kousky nejdříve namočíme do citrónové šťávy a pak obalíme ve strouhance. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 15-20 min do zlatova. Jogurtový dip připravíme smícháním jogurtu, drceného česneku a čerstvých bylinek.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 647 kcal |
bílkoviny | 21 g |
sacharidy | 55 g |
z toho cukry | 14 g |
tuky | 40 g |
SFA | 6 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 15 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |