Avokádo na sladko

Díky své neutrální chuti a krémovité konzistenci má avokádo skvělé využití i ve sladkých receptech. Tento avokádový pudink vyrábím již léta a stačí opravdu jen avokádo, banán, kakao a chia semínka. Doslazuji ještě datlovým sirupem nebo medem a šťávou z pomeranče, ale někomu stačí i jen sladkost z banánu, které doporučuji použít již zralejší. Chia semínka v kontaktu s tekutinou zgelovatí a pudink přirozeně zahustí. 

RECEPT: AVOKÁDOVÝ PUDINK

Suroviny na 7 porcí:

Avokádo 200 g
Pomerančová šťáva 80 g
Pomerančová kůra 3 g
Sirup datlový 60 g
kakao 15 g
Chia semena 10 g
Banán 120 g

 

POSTUP:

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme lžící dužinu. Tu spolu s banánem, sirupem, kakaem, chia semínky, šťávou a kůrou z pomeranče dáme do mixéru a vše důkladně rozmixujeme na hladký krém. Hotový pudink dáme do lednice zatuhnout na pár hodin. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
108 kcal  
  bílkoviny
2 g  
  sacharidy
14 g  
   z toho cukry
9 g  
  tuky
5 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
4 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez