Bezlepková buchta
Pro bezlepkovou variantu dýňové buchty jsem použila rýžovou mouku, která neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale také děti a při zažívacích potížích. Pro běžnou přípravu však můžete použít i zdravější variantu mouky – špaldovou, celozrnnou či ovesnou. Těsto skvěle zvláční jogurt, který doplní bílkoviny a dýně zase vlákninu a vitamíny. Použila jsem dýni hokkaido, která se nemusí loupat.
Datlový sirup
Buchta je slazena pouze datlovým sirupem. Je to výborné přírodní sladidlo, které se vyrábí z přirozeně sladkých datlí. Sirup si můžete buď koupit, nebo i vyrobit doma. Stačí jen namočit přes noc datle do vody a pak rozmixovat na pastu. Datle jsou výborným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny a mají tak příznivý účinek na zažívání. Jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, železo, hořčík a vápník.
RECEPT: DÝŇOVÁ BEZLEPKOVÁ BUCHTA
SUROVINY na 10 porcí:
Mouka rýžová 400 gKypřící prášek 5 gSkořice mletá 5 gOříšek muškátový 1 gZázvor mletý 1 gSůl 1 gDýně Hokkaido 500 gVejce 100 gOlej řepkový 50 gJogurt bílý 200 gCitrónová šťáva 10 gSirup datlový 100 gPOSTUP:
Troubu si předehřejeme na 180 ° C. Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a dáme řeznou stranou na pečící papír péct do trouby cca na 30 minut do změknutí. Pak rozmixujeme na jemné pyré (pokud není dýně dostatečně šťavnatá, přidáme 100-200 ml vlažné vody). Vychladlé dýňové pyré smícháme v míse s jogurtem, datlovým sirupem, citrónovou šťávou, olejem a přidáme dvě celé vejce. Důkladně promícháme a pomalu přisypeme mouku, kypřící prášek, lžičku mleté skořice, špetku soli, zázvoru mletého, nastrouháme špetku muškátové oříšku. Vše promícháme a těsto ochutnáme. Každá dýně má jinou sladivost a proto v případě potřeby ještě dosladíme sirupem. Těsto vlijeme do menší pečící formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 ° C cca 45 minut. Vychladlou buchtu podáváme pokapanou datlovým sirupem.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 90 kcal |
bílkoviny | 3 g |
sacharidy | 5 g |
z toho cukry | 1 g |
tuky | 7 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 0 g |