Vyvážený salát

Aby pokrm byl vyvážený a obsahoval všechny potřebné živiny, je důležité myslet na zdroje všech tří základních živin – sacharidy, tuky i bílkoviny. Saláty, které obsahují pouze zeleninu nebo jsou v lepším případě doplněny např. těstovinou, kuskusem jsou stále neplnohodnotné, protože jim chybí bílkovina a tuk. Následkem takového obědu či večeře je brzký hlad po jídle či únava. Nezapomínejte proto vždy saláty doplnit i zdrojem bílkoviny – libové maso, šunka, sýr či luštěniny a tuku – rostlinné oleje, semínka či ořechy. 

RECEPT: JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

Suroviny na 1 porci:

brambory rané 200 g 
chřest 100 g
mungo klíčky 20 g
nakládané červené fazole 120 g
ředkvičky 100 g
kopr nať 10 g
olej olivový 10 g 
bílý vinný ocet 10 g
med 5 g
hořčice hrubozrnná 10 g

 

POSTUP:

Očištěné brambory povaříme do měkka ve vroucí vodě i se slupkou. Na posledních pár minut vložíme do vody k bramborům i chřest a krátce povaříme. Po vychladnutí zeleninu pokrájíme na osminky. Stejně tak i ředkvičky. Na zálivku smícháme hořčici, med, ocet, olivový olej a posekaný kopr. Smícháme zeleninu s fazolemi, klíčky a zálivkou. 

Nutriční složení 1 porce:

energie
465 kcal
bílkoviny
sacharidy
20 g
77 g
z toho cukry
11 g
tuky
11 g
SFA
1 g
TFA
0 g
vláknina
21 g
sodík
0 g
přidaný cukr
4 g

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez