Zdravější verze bábovky
Základem klasické bábovky bývá pšeničná bílá mouka, rafinovaný cukr a máslo. Zvýšená a pravidelná konzumace těchto potravin není pro organismus prospěšná. Bílá mouka neobsahuje kromě kalorií a sacharidů téměř žádné jiné živiny a má vysoký glykemický index. Mouku jsem zkusila nahradit celozrnným špaldovým kuskusem, který dodá pokrmu vitamíny, vlákninu a bábovka je díky němu krásně nadýchaná a lehká. Do těsta přidávám kefír, aby bylo vláčené a obohacené o bílkoviny. Cukr nahraďte agáve sirupem či jiným přírodním sladidlem, které mají na rozdíl od cukru zachované vitamíny, minerály a daleko větší sladivost, proto jich potřebujeme do receptu menší množství. Do bábovky jsem přidala právě sezónní hroznové víno, ale můžete použít i jakékoli jiné plody, nebo ovoce zcela vynechat.
Hroznové víno
Hroznové víno do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Sladké plody vinné révy se nejčastěji používají k přímé konzumaci, sušení, k výrobě vína či moštu. Hroznové víno kromě sacharidů a vlákniny obsahuje především vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E a z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník. Víno navíc obsahuje i organické kyseliny, flavonoidy a silné antioxidanty. Víno je tak úžasnou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám, krevním sraženinám, ateroskleróze, zácpě, a zvýšenému cholesterolu. Hroznové víno obsahuje vyšší podíl jednoduchých cukrů, a proto by si jeho množství měli hlídat diabetici.
RECEPT: KUSKUSOVÁ BÁBOVKA S HROZNOVÝM VÍNEM
SUROVINY:
kuskus celozrnný 300 gkefír nízkotučný 250 gagávový sirup 80 gvanilkový extrakt (nebo dřeň z 1 vanilkového lusku) 5 gvejce 2 ks sůl 2 gcitrónová šťáva 20 gcitronová kůra 5 gkypřící prášek 12 golej řepkový 50 ghroznové víno 150 g POSTUP:Nejdříve si uvaříme kuskus podle návodu. Stačí ho jen zalít dvojnásobným poměrem vroucí vody a nechat pod pokličkou cca 15 minut nabobtnat. Pak ho dáme vychladnout a předehřejeme si troubu na 180 ° C. Mezitím si vypeckujeme hroznové víno, nebo použijeme víno bez pecek a pokrájíme kuličky na půlky. Do vychladlého kuskusu postupně zamícháme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Těsto ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme, můžeme přidat i vlašské ořechy nebo kakao. Na závěr do těsta zamícháme rozpůlené kuličky vína. Formu na bábovku vytřeme olejem a vysypeme celozrnnou špaldovou moukou a dáme péct do trouby na cca 35-45 minut.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 101 kcal |
bílkoviny | 2, 8 g |
sacharidy | 15,5 g |
z toho cukry | 4 g |
tuky | 3 g |
SFA | 0,4 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 0,8 g |
sodík | 0,106 g |
přidaný cukr | 2,4 g |