Zdravější verze bábovky

Základem klasické bábovky bývá pšeničná bílá mouka, rafinovaný cukr a máslo. Zvýšená a pravidelná konzumace těchto potravin není pro organismus prospěšná. Bílá mouka neobsahuje kromě kalorií a sacharidů téměř žádné jiné živiny a má vysoký glykemický index. Mouku jsem zkusila nahradit celozrnným špaldovým kuskusem, který dodá pokrmu vitamíny, vlákninu a bábovka je díky němu krásně nadýchaná a lehká. Do těsta přidávám kefír, aby bylo vláčené a obohacené o bílkoviny. Cukr nahraďte agáve sirupem či jiným přírodním sladidlem, které mají na rozdíl od cukru zachované vitamíny, minerály a daleko větší sladivost, proto jich potřebujeme do receptu menší množství. Do bábovky jsem přidala právě sezónní hroznové víno, ale můžete použít i jakékoli jiné plody, nebo ovoce zcela vynechat.

Hroznové víno

Hroznové víno do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Sladké plody vinné révy se nejčastěji používají k přímé konzumaci, sušení, k výrobě vína či moštu. Hroznové víno kromě sacharidů a vlákniny obsahuje především vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E a z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník. Víno navíc obsahuje i organické kyseliny, flavonoidy a silné antioxidanty. Víno je tak úžasnou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám, krevním sraženinám, ateroskleróze, zácpě, a zvýšenému cholesterolu. Hroznové víno obsahuje vyšší podíl jednoduchých cukrů, a proto by si jeho množství měli hlídat diabetici.

RECEPT: KUSKUSOVÁ BÁBOVKA S HROZNOVÝM VÍNEM

SUROVINY:

kuskus celozrnný 300 g
kefír nízkotučný 250 g
agávový sirup 80 g
vanilkový extrakt (nebo dřeň z 1 vanilkového lusku) 5 g
vejce 2 ks 
sůl 2 g
citrónová šťáva 20 g
citronová kůra 5 g
kypřící prášek 12 g
olej řepkový  50 g
hroznové víno 150 g
 
POSTUP:

Nejdříve si uvaříme kuskus podle návodu. Stačí ho jen zalít dvojnásobným poměrem vroucí vody a nechat pod pokličkou cca 15 minut nabobtnat. Pak ho dáme vychladnout a předehřejeme si troubu na 180 ° C. Mezitím si vypeckujeme hroznové víno, nebo použijeme víno bez pecek a pokrájíme kuličky na půlky. Do vychladlého kuskusu postupně zamícháme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Těsto ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme, můžeme přidat i vlašské ořechy nebo kakao. Na závěr do těsta zamícháme rozpůlené kuličky vína. Formu na bábovku vytřeme olejem a vysypeme celozrnnou špaldovou moukou a dáme péct do trouby na cca 35-45 minut. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
101 kcal  
  bílkoviny
2, 8 g  
  sacharidy
15,5 g  
   z toho cukry
4 g  
  tuky
3 g  
   SFA
0,4 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
0,8 g  
  sodík
0,106 g  
  přidaný cukr
2,4 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz