Jak na zdravé škubánky
Na škubánky doporučuji vybrat co nejvíce moučné brambory (varný typ C), které mají vyšší obsah škrobu. Důležité je uvařit brambory jen do poloměkka. Z rozvařených brambor by bylo těsto příliš lepivé. Místo klasické mouky používám špaldovou celozrnnou mouku, která dodá pokrmu vlákninu a řadu cenných živin. A protože každé hlavní jídlo by mělo obsahovat zdroje bílkovin, tak škubánky doplňte o ricottu, tvaroh nebo cottage cheese. Pak už stačí jen škubánky posypat mletým mákem a polít medem či jiným přírodním sirupem.
RECEPT: ŠKUBÁNKY S MÁKEM A RICOTTOU
Suroviny na 2 porce:
Brambory 300 g Sůl 1 gMouka celozrnná špaldová 100 g Máslo 10 gRicotta 100 g Mák mletý 60 gMed 40 gPOSTUP:
Oškrábané a pokrájené brambory na čtvrtky zalijeme vroucí vodou (jen těsně nad hladinu brambor), osolíme a vaříme cca 10-15 min do poloměkka. Poté slijeme většinu vody (vývar si necháme stranou pro jistotu stranou) a necháme v hrnci tak 1/3 vody. Brambory zasypeme špaldovou moukou a krátce prošťoucháme. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme ještě 20 minut brambory s moukou propařit. Pak brambory s moukou vařečkou důkladně propracujeme v co nejhladší těsto. Výsledné těsto by mělo mít tužší konzistenci a nemělo by se lepit na vařečku. Máslo rozpustíme a namáčíme do něj lžíci, kterou vykrajujeme škubánky. Poklademe na talíř a ochutíme mákem, medem a ricottou.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 654 kcal |
bílkoviny | 22 g |
sacharidy | 88 g |
z toho cukry | 12 g |
tuky | 24 g |
SFA | 8 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 12 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 16 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš Martínez