Recepty 9. 11. 2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Tortilla s rajčaty, fetou a bazalkou

Výhodou kukuřičných tortill je jejich přirozená bezlepkovost, jistým mínusem je nižší obsah bílkovin a vlákniny. Při výběru tortill vždy upřednostňujte celozrnné varianty, které jsou bohatší nejen na vlákninu, ale i vitaminy B skupiny, selen, hořčík a zinek.

Celozrnná tortilla s rajčaty, fatou a bazalkou Fotografie: Martin Kincl

Suroviny

tortilla celozrnná   4 ks
sýr feta 150 g
rajčata 500 g
bazalkové listy 40 g
cibulka  50 g
olivový olej 20 g
balzamikový ocet 20 g
mořská sůl 2 g
třtinový cukr 20 g

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Tortilly rozkrojíme na osminky, potřeme olejem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Rajčata, na kostičky nakrájený sýr, bazalku, cibulku, olej, ocet a cukr dáme do mísy a zlehka promícháme. Osolíme. Ochucená rajčátka přendáme do mističek nebo kelímků a podáváme se zapíchnutými opečenými osminkami tortill.

Tip: tortilly před podáváním pokropíme troškou vody, naskládáme je na sebe, zabalíme do alobalu a před plněním směsí je nahřejeme v troubě. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 420 160 1 680 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 13 4,8 51 -
sacharidy g 44 16,8 176 -
z toho cukry g 13 4,9 51 -
tuky g 21 8 84,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 7 2,5 26,8 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 6 2,3 24,4 ≥ 1.4 g/100 g
sůl g

2,4

0,873  9,19 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 5 1,9 20 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod). 



Mohlo by vás také zajímat: