Recepty 9. 11. 2017
| PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Výhodou kukuřičných tortill je jejich přirozená bezlepkovost, jistým mínusem je nižší obsah bílkovin a vlákniny. Při výběru tortill vždy upřednostňujte celozrnné varianty, které jsou bohatší nejen na vlákninu, ale i vitaminy B skupiny, selen, hořčík a zinek.
Suroviny
tortilla celozrnná |
4 ks |
sýr feta |
150 g |
rajčata |
500 g |
bazalkové listy |
40 g |
cibulka |
50 g |
olivový olej |
20 g |
balzamikový ocet |
20 g |
mořská sůl |
2 g |
třtinový cukr |
20 g |
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Tortilly rozkrojíme na osminky, potřeme olejem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Rajčata, na kostičky nakrájený sýr, bazalku, cibulku, olej, ocet a cukr dáme do mísy a zlehka promícháme. Osolíme. Ochucená rajčátka přendáme do mističek nebo kelímků a podáváme se zapíchnutými opečenými osminkami tortill.
Tip: tortilly před podáváním pokropíme troškou vody, naskládáme je na sebe, zabalíme do alobalu a před plněním směsí je nahřejeme v troubě.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
420 |
160 |
1 680 |
max 550 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
13 |
4,8 |
51 |
- |
sacharidy |
g |
44 |
16,8 |
176 |
- |
z toho cukry |
g |
13 |
4,9 |
51 |
- |
tuky |
g |
21 |
8 |
84,2 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
7 |
2,5 |
26,8 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.15 g/100 g |
vláknina |
g |
6 |
2,3 |
24,4 |
≥ 1.4 g/100 g |
sůl |
g |
2,4
|
0,873 |
9,19 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
5 |
1,9 |
20 |
≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).