Máme pro Vás další certifikovaný recept na rychlou a lehkou večeři. Pikantní treska s hráškovým pyré a čerstvou mátou je ideálním jarním odlehčeným pokrmem.
Hrášek je zelenina a hrách luštěnina
Hráškové pyré nemá nic společného s chutí klasické hrachové kaše, kterou si většina z nás pamatuje z dob školní jídelny. Hrášek a hrách totiž chutnají úplně jinak! Hrášek je nezralý plod hrachu setého a svým složením se řadí mezi zeleninu, zatímco hrách mezi luštěniny. Přestože je zelený hrášek nezralým plodem, je sladký, šťavnatý a barevně ozdobí každý pokrm.
- Hrášek je zdrojem sacharidů, bílkovin a vlákniny. Z vitamínů je v hrášku nejvíce zastoupen vitamín C, betakaroten a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v hrášku najdeme převážně hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.
V sezóně je k dostání hrášek čerstvý a mimo sezónu sterilovaný či mražený. Konzervovaný hrášek je dobré před použitím propláchnout od nálevu, který je často příliš slaný. Mražený hrášek uchovává jasnější zelenou barvu a chuť. Pro uchování co nejvíce živin a barvy mražený hrášek jen pár minut krátce povařte a následně propláchněte ve studené vodě.
Hráškové pyré s mátou
Hrášek má široké využití v kuchyni, hodí se do polévek (vývarů i krémových), salátů, rizota či těstovin. Z hrášku však můžete udělat i přílohové pyré. Svěží máta, nasládlý hrášek, to vše ochucené olivovým olejem je ideální lehkou přílohou k rybě či pečenému masu. Tresku v receptu můžete nahradit jakoukoli jinou bělomasou rybou a kdo nemá ráda pálivé, chilli papričku vynechá.
Suroviny na 2 porce
filet z tresky |
400 g |
olivový olej |
20 g |
sůl |
2 g |
pepř |
2 g |
česnek |
5 g |
chilli paprička |
5 g |
hrášek |
500 g |
máta |
5 g |
citronová šťáva |
30 g |
Postup
Rybu nejdříve opláchneme a důkladně osušíme. Pokapeme polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Chilli papričku a česnek pokrájíme na drobné kousky. Hrášek krátce povaříme cca 3 minuty ve vroucí vodě, scedíme a ihned propláchneme pod studenou vodou. Hrášek rozmixujeme společně se lžící olivového oleje a čerstvou mátou. Dochutíme lehce solí, pepřem a zbytkem citrónové šťávy. Na pánvi zprudka rozhřejeme lžící oleje a nejdříve krátce opečeme pokrájený česnek a chilli papričku, pak vložíme na pánev rybu a opečeme z obou stran. Hotovou rybu poklademe na hráškové pyré a posypeme restovaným česnekem a chilli papričkou.
Nutriční složení 1 porce:
energie
|
417 kcal
|
bílkoviny
|
45,2 g
|
sacharidy
|
25,4 g
|
z toho cukry
|
14,7 g
|
tuky
|
12,6 g
|
SFA
|
1,6 g
|
TFA
|
0 g
|
sodík
|
0,402 g
|
vláknina
|
12,6 g
|
přidaný cukr
|
0 g
|