Správná snídaně by měla obsahovat všechny živiny, sacharidy, bílkoviny i zdravé tuky. Avokádo zajistí zdroj zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, vejce kvalitní bílkovinu a žitný chléb komplexní sacharidy a vlákninu. Avokádo stačí jen odpeckovat, mírně vydlabat, rozklepnout na místo pecky vejce a dát zapéct do trouby. Můžete dle chuti posypat čerstvými bylinkami, sýrem či šunkou.
RECEPT: ZAPEČENÉ AVOKÁDO S VEJCEM
Suroviny na 3 porce:
Avokádo 1 ks (200 g)Vejce 2 ks (100 g)
Pepř 1 g
Šunka dušená výběrová VCJ 100 g
Chléb celozrnný žitný tmavý 180 g
Rajčata 100 g
Petrželová nať 5 g
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 200 ° C. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a zespoda avokádo seřízneme, aby stálo vodorovně. V místě pecky mírně vydlabeme dužinu a rozklepneme celé vejce. Avokádo dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15-20 min. Mezitím si na sucho opečeme šunku, pokrájíme čerstvá rajčata a na závěr avokádo opepříme a posypeme čerstvou petrželí. Podáváme s žitných chlebem.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 343 kcal |
bílkoviny | 14 g |
sacharidy | 34 g |
z toho cukry | 2 g |
tuky | 15 g |
SFA | 3 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 9 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |