Jak na pečené zdravé cukroví
U klasického cukroví vyměňte nebo alespoň z části nahraďte mouku bílou pšeničnou za mouku špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje žádné cenné vitamíny a minerály ani vlákninu jako její zdravější varianty. Navíc překyseluje organismus a zhoršuje trávení. Bílý cukr nahraďte přírodními sirupy (javorový, agávový, rýžový), medem, stévií, nebo alespoň výrazně redukujte jeho množství. Bílý cukr má při pečení jednu jedinou výhodu, že je konzervantem a pečivo tak vydrží déle, než při použití přírodních sladidel (u nich spotřebujte cca do dvou týdnů). Alespoň se vyvarujeme zbytečně velkým zásobám cukroví, které pojídáme ještě dlouho po svátcích. Místo másla je vhodnější použít rostlinné tuky, které jsou bez cholesterolu a neobsahují škodlivý živočišný tuk. Tuky také ušetříme tím, že místo vymazaného plechu máslem pečeme cukroví na pečícím papíru. Cukroví již také neobalujeme v dalším cukru, zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce nebo strouhaném kokosu.
Netradiční rohlíčky
Inspirací k tomuto receptu mi bylo tradiční židovské pečivo zvané Regulach. Těsto na rohlíčky se obvykle vyrábí z mouky, másla, čerstvého sýra a plní se různými náplněmi. Na těsto jsem použila nízkotučný čerstvý sýr, ale můžete také přidat lučinu nebo tvaroh. Díky sýru je těsto vláčné a doplněné o bílkoviny, které snižují výsledný glykemický index cukroví. Místo bílé mouky jsem použila mouku špaldovou hladkou, která má výbornou oříškovou chuť. Nejčastěji jako náplň používám kombinaci medu, skořice a vlašských ořechů. Výborná je však také náplň z marmelády, mandlí či kvalitní čokolády.
RECEPT: NETRADIČNÍ VÁNOČNÍ ROHLÍČKY
Ingredience na 32 ks:
Celozrnná mouka špaldová 250 g
Olej řepkový 90 g
Linessa Cream Cheese 5 % 200g
Sůl 2 g
Med 40 g
Ořechy vlašské 40 g
Skořice mletá 10 g
Postup:
Z mouky, oleje, krémového sýru, špetky soli a lžíce medu vypracujeme důkladně těsto. Z těsta vytvoříme kouli a zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice odležet. Mezitím si vlašské ořechy nasekáme a předehřejeme troubu na 180 °C. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě půlky a každou rozválíme na kulatou tenkou placku. Placky potřeme zbylým tekutým medem a posypeme ořechy a skořicí. Rádlem na pizzu nebo nožem rozkrájíme placky na malé osminky, které z vnějšku zarolujeme dovnitř a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do trouby péct na cca 20 min.
Energetická hodnota 1 ks: 288 kJ, 7,3 g sacharidů, z toho cukry 0,7 g, 1,9 g bílkovin, 4,1 g tuků a 1 g vlákniny
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš Martínez