Zdravé linecké
Základem klasického lineckého cukroví je bílá mouka, cukr a máslo. Mnozí se tak cukroví musí z důvodu přílišné sladkosti, tučnosti či obsahu lepku vyhnout či jej výrazně omezit. Linecké však můžete připravit i zdravěji. Místo bílé pšeničné mouky používám špaldovou, která má příjemnou lehce oříškovou chuť a skvěle se tak hodí na pečení cukroví. Pro bezlepkovou variantu použijte například mouku pohankovou, která zaručí výslednou křehkost cukroví. Máslo v rozumné míře určitě neuškodí, ale kdo si chce pohlídat obsah nasycených mastných kyselin i o Vánocích nebo preferuje rostlinné zdroje tuků, může použít místo másla rostlinný tuk Heru. V receptu je kombinace Hery a rostlinného řepkového oleje, aby cukroví prošlo přísnými kritérii Vím, co jím v obsahu právě nasycených mastných kyselin (SFA). Můžete tedy použít 130 g másla, Hery nebo kombinaci, která je v receptu. Cukr rovněž není třeba, vystačíte si s přírodními sladidly, jako je med, agávový či datlový sirup. Mají vyšší sladivost než klasický cukr a proto spotřebujete výrazně menší množství. Používám do těsta na linecké i tvaroh pro doplnění bílkovin a zvláčnění těsta.
RECEPT: TVAROHOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ
SUROVINY na 25 porcí (cca 90 ks, 4 plechy):
mouka celozrnná špaldová 360 gtvaroh měkký 0,5% 250 gHera 70 golej řepkový 60 gagávový sirup 120 gsůl 1 gžloutek 20 gcitronová kůra 1 gmarmeláda rybízová 80 gPOSTUP:
Tvaroh smícháme se změklou Herou, olejem, sirupem, solí, žloutkem a citrónovou kůrou. Vše důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku a rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice přes noc odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a z těsta vytvoříme několik menších kusů, které na pomoučněném vále válečkem rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme požadované tvary formičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova. Vychladlé linecké slepíme dohromady marmeládou a dáme do krabice uležet.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 108 kcal |
bílkoviny | 108 kcal |
sacharidy | 15 g |
z toho cukry | 5 g |
tuky | 5 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 3 g |