Zdravé plněné cukroví
Základem těsta na zázvorové cukroví je celozrnná a špaldová mouka, která se na pečení cukroví skvěle hodí a dodá nám také vitamíny, minerály a vlákninu. Cukroví má pak nižší glykemický index a déle tak zasytí. Na cukroví jsem použila pouze datlový sirup, který se vyrábí z přirozeně sladkých datlí a je výborný právě v kombinaci se skořicí, zázvorem a pomerančem. V receptu je použita kombinace másla a řepkového oleje z důvodu přísných kritérií Vím, co jím z hlediska obsahu nasycených mastných kyselin. Máslo však v rozumném množství jednou za čas neuškodí, proto můžete použít 100 g másla, nebo i rostlinné Hery či kombinaci tuku a oleje, jak je uvedeno v receptu.
Pomerančový čoko-kešu krém
Máslo na krém můžete připravit i ze zdravých ořechů. Stačí je rozmixovat a díky přirozené tučnosti oříšků není potřeba přidávat již další tuk. Na tento čokoládový krém jsem použila kombinaci kešu ořechů, kakaa, datlového sirupu a pomerančové šťávy. Můžete však použít i jiné druhy ořechů a dosladit např. medem či agáve sirupem. Kakao můžete vyměnit za vanilku a připravit si tak i zdravý vanilkový krém.
RECEPT: ZÁZVOROVÉ CUKROVÍ PLNĚNÉ POMERANČOVÝM ČOKO-KEŠU KRÉMEM
SUROVINY na 30 porci (cca 70 ks, 3 plechy):
Těsto:Mouka celozrnná pšeničná jemná 150 gmouka celozrnná špaldová 150 gMáslo 50 golej řepkový 50 gVejce 50 gSirup datlový 100 gPomerančová kůra 5 gPomerančová šťáva 20 gZázvor mletý 10 gSkořice mletá 5 gSůl 1 gsoda 5 g Pomerančový čoko-kešu krém:Oříšky kešu 100 gkakao 30 gPomerančová šťáva 60 gSirup datlový 50 gPOSTUP:
Nejdříve si připravíme těsto, které si necháme přes noc v lednici odležet. Smícháme vejce, změklé máslo a olej, datlový sirup a šťávu z pomeranče. Přisypeme mouku, pomerančovou kůru, skořici, zázvor, sůl a sodu. Vše rukama důkladně promícháme a vypracujeme těsto. V případě potřeby přisypeme mouku nebo dosladíme ještě sirupem. Těsto pak zabalíme do folie nebo sáčku a dáme do lednice. Na kešu krém si nejdříve opražíme na sucho na pánvi kešu ořechy a pak je rozmixujeme na hladko spolu s kakaem, sirupem a šťávou z pomeranče. V případě potřeby zředíme ještě šťávou nebo vodou. Odleželé těsto vyndáme z lednice a necháme chvíli změknout a pak rozdělíme na několik dílů, které postupně na pomoučněném válu vyválíme na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. Vykrojené cukroví dáme na plech vyloženým pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 175 ° C na cca 6-10 minut. Vychladlé cukroví pak slepíme kešu krémem a dáme do krabice odležet.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 101 kcal |
bílkoviny | 2 g |
sacharidy | 11 g |
z toho cukry | 4 g |
tuky | 5 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 2 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 0 g |