Zdravé rohlíčky
Tento recept vznikl úplnou náhodu, když jsem jednou dělala klasické rohlíčky a zapomněla přidat máslo. Díky namletým ořechům, které jsou sami o sobě tučné, nebylo ani zapotřebí. Cukr v tomto receptu nahrazuji medem, ale můžete použít i jiné přírodní sladidlo. Mouku použijte celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou. Klasické cukroví je plné cukru a tuku a ještě obalované v dalším cukru, proto vyzkoušejte letos obalit cukroví v sušeném ovesném mléce, které jsem si oblíbila pro svou přirozeně nasládlou chuť.
RECEPT: OŘÍŠKOVO-VANILKOVÉ ROHLÍČKY BEZ MÁSLA, CUKRU A LEPKU
SUROVINY na 25 porcí (cca 60 ks, 2 plechy):
Mouka pohanková 170 gOřechy vlašské 200 gSůl 1 gCitronová kůra 1 gMed 100 gVejce 50 gVanilka mletá 5 gMléko ovesné sušené 40 gPOSTUP:
Nejdříve si den předem připravíme na rohlíčky těsto. Ořechy nameleme najemno a smícháme se špetkou soli, citrónovou kůrou, medem, vejcem, vanilkovým extraktem (nebo dření z jednoho vanilkového lusku) a vše důkladně rukou promícháme, aby se uvolnil tuk z ořechů. Postupně přisypáváme mouku (nejdříve cca 150 g) a v případě potřeby ještě dosypeme další. Opět důkladně prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytváříme válečky, z kterých pak tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme v troubě cca 10-15 minut dozlatova. Ještě teplé je obalíme v sušeném ovesném mléce a dáme do krabice odležet do chladu. Za pár dní krásně změknou.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 100 kcal |
bílkoviny | 2 g |
sacharidy | 11 g |
z toho cukry | 3 g |
tuky | 6 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 3 g |