Recepty 19. 6. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zeleninové curry s kešu ořechy

Maso, ač je zdrojem mnoha prospěšných látek, není nutné jíst každý den. Rozšiřte si svůj repertoár bezmasých jídel a vyzkoušejte toto skvělé curry s orientální chutí.

Zeleninové curry s kešu ořechy
Zeleninové curry s kešu ořechy - foto: Marek Žilka

Curry se dá připravit na stovky způsobů a zužitkujete při jeho přípravě téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. My jsme použili jako základ lilek, můžete ale využít i mrkev, fazolky, cuketu, hrášek, papriku, brokolici atd.

Kokosové mléko dodává curry typickou chuť, jeho klasická varianta obsahuje velké množství tuku, lze ale sehnat i light verzi, která ho obsahuje méně. Případně lze kokosové mléko nahradit klasickým mlékem, ale počítejte s tím, že na chuti to bude znát a nebude to už to pravé curry.

Kešu ořechy pokrm obohatí o prospěšné nenasycené mastné kyseliny a trochu tak "vyrovnají" vyšší obsah nasycených mastných kyselin v kokosovém mléku. Při vaření ořechy změknou, pokud je máte rádi křupavé, posypte jimi až hotové curry těsně před podáváním.

Pokud byste chtěli pokrm obohatit o více bílkovin, přidejte cizrnu nebo třeba tofu.

Suroviny 

 lilek  360 g
 brambory  320 g
 cibule  180 g
 česnek  15 g
 čerstvý zázvor  8 g
 kokosové mléko light  120 ml
 olej řepkový  12 ml
 ořechy kešu  50 g
 vývar zeleninový  dle potřeby
 sůl  6 g
curry koření 10 g
citronová šťáva 20 ml
čerstvý koriandr 10 g
celá skořice, kardamon  
jasmínový rýže (lze vynechat) 200 g

Postup

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme na řepkovém oleji, přidáme celou skořici a kardamon, po chvíli přidáme i nasekaný česnek a zázvor. Lilek nakrájíme na větší kusy, přidáme k ostatní zelenině a krátce opečeme. Přidáme curry koření, sůl, kešu ořechy a podlijeme vývarem nebo vodou. Přidáme očištěné nakrájené brambory, kokosové mléko a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut do změknutí brambor a zeleniny. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a dle potřeby dosolíme. Můžeme podávat jen tak samotné, s rýží nebo různými plackami. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  427,3  121,1 1709 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  10,3  2,9  41,3 -
sacharidy g  71,6  20,3  286,4 -
z toho cukry g  6,3  1,8  25,3 -
tuky g  11,3  3,2  45,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,9  0,8  11,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,2  2,3  32,9 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,6  0,4  6,3 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3, 0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: