Curry se dá připravit na stovky způsobů a zužitkujete při jeho přípravě téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. My jsme použili jako základ lilek, můžete ale využít i mrkev, fazolky, cuketu, hrášek, papriku, brokolici atd.
Zeleninové curry s kešu ořechy
Maso, ač je zdrojem mnoha prospěšných látek, není nutné jíst každý den. Rozšiřte si svůj repertoár bezmasých jídel a vyzkoušejte toto skvělé curry s orientální chutí.
Kokosové mléko dodává curry typickou chuť, jeho klasická varianta obsahuje velké množství tuku, lze ale sehnat i light verzi, která ho obsahuje méně. Případně lze kokosové mléko nahradit klasickým mlékem, ale počítejte s tím, že na chuti to bude znát a nebude to už to pravé curry.
Kešu ořechy pokrm obohatí o prospěšné nenasycené mastné kyseliny a trochu tak "vyrovnají" vyšší obsah nasycených mastných kyselin v kokosovém mléku. Při vaření ořechy změknou, pokud je máte rádi křupavé, posypte jimi až hotové curry těsně před podáváním.
Pokud byste chtěli pokrm obohatit o více bílkovin, přidejte cizrnu nebo třeba tofu.
Suroviny
lilek | 360 g |
brambory | 320 g |
cibule | 180 g |
česnek | 15 g |
čerstvý zázvor | 8 g |
kokosové mléko light | 120 ml |
olej řepkový | 12 ml |
ořechy kešu | 50 g |
vývar zeleninový | dle potřeby |
sůl | 6 g |
curry koření | 10 g |
citronová šťáva | 20 ml |
čerstvý koriandr | 10 g |
celá skořice, kardamon | |
jasmínový rýže (lze vynechat) | 200 g |
Postup
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme na řepkovém oleji, přidáme celou skořici a kardamon, po chvíli přidáme i nasekaný česnek a zázvor. Lilek nakrájíme na větší kusy, přidáme k ostatní zelenině a krátce opečeme. Přidáme curry koření, sůl, kešu ořechy a podlijeme vývarem nebo vodou. Přidáme očištěné nakrájené brambory, kokosové mléko a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut do změknutí brambor a zeleniny. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a dle potřeby dosolíme. Můžeme podávat jen tak samotné, s rýží nebo různými plackami. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 427,3 | 121,1 | 1709 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 10,3 | 2,9 | 41,3 | - |
sacharidy | g | 71,6 | 20,3 | 286,4 | - |
z toho cukry | g | 6,3 | 1,8 | 25,3 | - |
tuky | g | 11,3 | 3,2 | 45,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,9 | 0,8 | 11,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,2 | 2,3 | 32,9 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,4 | 6,3 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3, 0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).